De droom van Schildpad

Tiny Fisscher & Barbara de Wolf

ISBN: 978 94 93301 04 7
NUR: 280
Prijs: € 15,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 20 x 23 cm
Omvang: ca. 48 pagina’s
Omslagontwerp: Steef Liefting
Leeftijdscategorie: 4+
 

In dit tweede deel over Schildpad en zijn vrienden, onderzoekt Tiny Fisscher weer diverse thema’s waar kinderen in hun dagelijkse leven mee te maken kunnen krijgen. Want wat is ruzie precies, en hoeveel woorden zijn er eigenlijk voor ruziemaken? Hoe help je een vriend die troost nodig heeft, en in welke dingen kun je allemaal dapper zijn? En dan is er de bijzondere droom van Schildpad, waarin hij iets te weten komt wat hij eerder nog niet wist…

Ook in dit boek heeft Barbara de Wolf de belevenissen en gevoelens van Schildpad weer treffend en kleurrijk in beeld weten te brengen. Haar originele collagetechniek sluit prachtig aan bij de poëtische teksten van Fisscher.

De droom van Schildpad is een heerlijk voorleesboek met een rijke woordenschat, voor kinderen vanaf een jaar of vier. Het boek kan ook als opstap worden gebruikt voor filosofische gesprekken, thuis of in de klas.

Recensie

‘In één van mijn recensies van een boek van Tiny Fisscher schreef ik al dat het haar iedere keer  lukt om voor alle leeftijden boeken te schrijven. Daar is dit boek ook zeker weer een voorbeeld van. De verhalen die zij heeft bedacht zijn voor kinderen vanaf een jaar of vier om voor te lezen maar ook heel bijzonder geschikt om over na te praten. Niet voor niets werd het eerste deel van Schildpad bekroond met een zilveren griffel. Er komen onderwerpen aan bod die je niet zo gauw in andere boeken voor kleuters vindt. Schildpad krijgt daarbij de hulp van zijn vrienden Das en Eekhoorn en zelfs een keer van Karper en Zwaan.  Een prachtig voorbeeld daarvan is het woord “kwijt”. Kleine kinderen hebben het altijd al gauw over iets kwijt zijn. Ben je iets “kwijt” als je er nog niet echt naar gezocht hebt? Je kunt pas over kwijt praten als je het hele huis overhoop gehaald hebt.

Schildpad vindt het heel erg dat niemand kan zien bij hem of hij pret en plezier heeft. Hij is geboren met een norse kop en zou wel willen dat hij kon lachen, gieren en brullen.

Hoeveel woorden zijn er eigenlijk over ruziën? Ook dat “sorry” zeggen nog altijd voor veel dieren moeilijk is. Echt een boek dat je al lezende en kijkende aan het denken zet. Dat komt ook zeker door de bijzondere illustraties van Barbara de Wolf. Echt een boek met een filosofische inslag. Waar je zelfs met grote kinderen of volwassenen niet over uitgepraat zal zijn.’

Ineke van Nispen op Libris Kinderboekeninspiratie – februari 2023

Recensie

‘Er bestaan heel veel boeken voor jonge kinderen over emoties. In De droom van Schildpad tilt Tiny Fisscher het nadenken over emoties en het beschrijven ervan naar een ongeziene hoogte in kleuterboeken. Blij zijn is dat een binnenpretje, glimlachen, gniffelen, lachen, gieren, brullen of ga je er een dansje van doen? In zeer herkenbare en vertederende, licht filosofische dierenverhalen, reikt Fisscher een scala aan genuanceerde terminologie aan en laat je nadenken over waar emoties vandaan komen, hoe je ze uit en hoe je ze kan beïnvloeden. Over een somber humeur, ruzie in verschillende maten en gewichten, sorry zeggen, ongedurig zijn, blij worden van een gefantaseerd feestje,… Maar ook over vrij abstracte concepten zoals ‘jezelf verliezen’ en vervolgens jezelf weer terugvinden in inkleuren, zichtbaarder dan ooit. Prachtig beeldend verteld zodat al deze nuances en niet zo voor de hand liggende concepten vatbaar worden voor jonge kinderen.

Opnieuw een absolute aanrader om kinderen te laten nadenken over hun emoties, te leren die precies onder woorden te brengen en ermee om te gaan. Barbara de Wolf brengt al die verschillende emoties speels, maar raak in beeld met collages waar je niet op uitgekeken geraakt. Een wow-boek dat je keer op keer kan lezen. Vanaf ca. 4 jaar, maar zeker tot ca. 8 jaar heel boeiend. Door de lay-out in zeer korte regels tekst ook heel geschikt om zelf te lezen voor vrij beginnende lezers.

Van dit duo verscheen bij Samsara Books in 2021 Het geluk van Schildpad over dezelfde dierenvrienden. Het boek won een Zilveren Griffel en is een absolute aanrader in het thema van de Jeugdboekenmaand geluk. Ook het laatste hoofdstuk in dit nieuwe boek, past mooi in het thema.’

Facebookgroep Kinderboeken en YA – februari 2023

Recensie

NDB Biblion

Een lief en leerzaam prentenboek met diverse thema’s waar kinderen in het dagelijks leven mee te maken krijgen. Wat is ruzie precies, en hoeveel woorden zijn er eigenlijk voor ruziemaken? Hoe help je een vriend die troost nodig heeft, en in welke dingen kun je allemaal dapper zijn? En dan is er de bijzondere droom van Schildpad, waarin hij iets te weten komt wat hij eerder nog niet wist… In sprankelende, poëtische stijl geschreven. Met mat gekleurde illustraties in collage-techniek.

maart 2023

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

In de media

De droom van Schildpad in KRO Magazine