De droom van Schildpad

Tiny Fisscher & Barbara de Wolf

ISBN: 978 94 93301 04 7
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 20 x 23 cm
Omvang: ca. 48 pagina’s
Omslagontwerp: Steef Liefting
Leeftijdscategorie: 4+
 

Voor dit tweede boek over Schildpad en zijn vrienden schreef Tiny Fisscher acht nieuwe verhaaltjes, met thema’s die voor elk kind herkenbaar zijn. Wat is ruziën precies (en hoeveel woorden zijn daar eigenlijk voor), hoe zeg je sorry als je ergens spijt van hebt, hoe help je een vriend die zich niet fijn voelt, en waar kun je allemaal over dromen?

Barbara de Wolf heeft met haar authentieke illustratiestijl ook dit boek weer voorzien van kleurrijke en ontroerende beelden, waar zowel kinderen als volwassenen in weg kunnen dromen.

De droom van Schildpad is een heerlijk voorleesboek met een rijke woordenschat, voor kinderen vanaf een jaar of vier. Het boek kan ook als opstap worden gebruikt voor filosofische gesprekken, thuis of in de klas.

Van Tiny Fisscher en Barbara de Wolf verscheen eerder Het geluk van Schildpad, dat werd bekroond met een Zilveren Griffel.

‘Een verborgen schatkist tussen de jeugdliteratuur.’ – De Griffeljury

In de media

De droom van Schildpad in KRO Magazine

Recensie

‘In één van mijn recensies van een boek van Tiny Fisscher schreef ik al dat het haar iedere keer  lukt om voor alle leeftijden boeken te schrijven. Daar is dit boek ook zeker weer een voorbeeld van. De verhalen die zij heeft bedacht zijn voor kinderen vanaf een jaar of vier om voor te lezen maar ook heel bijzonder geschikt om over na te praten. Niet voor niets werd het eerste deel van Schildpad bekroond met een zilveren griffel. Er komen onderwerpen aan bod die je niet zo gauw in andere boeken voor kleuters vindt. Schildpad krijgt daarbij de hulp van zijn vrienden Das en Eekhoorn en zelfs een keer van Karper en Zwaan.  Een prachtig voorbeeld daarvan is het woord “kwijt”. Kleine kinderen hebben het altijd al gauw over iets kwijt zijn. Ben je iets “kwijt” als je er nog niet echt naar gezocht hebt? Je kunt pas over kwijt praten als je het hele huis overhoop gehaald hebt.

Schildpad vindt het heel erg dat niemand kan zien bij hem of hij pret en plezier heeft. Hij is geboren met een norse kop en zou wel willen dat hij kon lachen, gieren en brullen.

Hoeveel woorden zijn er eigenlijk over ruziën? Ook dat “sorry” zeggen nog altijd voor veel dieren moeilijk is. Echt een boek dat je al lezende en kijkende aan het denken zet. Dat komt ook zeker door de bijzondere illustraties van Barbara de Wolf. Echt een boek met een filosofische inslag. Waar je zelfs met grote kinderen of volwassenen niet over uitgepraat zal zijn.’

Ineke van Nispen op Libris Kinderboekeninspiratie – februari 2023

Recensie

‘Er bestaan heel veel boeken voor jonge kinderen over emoties. In De droom van Schildpad tilt Tiny Fisscher het nadenken over emoties en het beschrijven ervan naar een ongeziene hoogte in kleuterboeken. Blij zijn is dat een binnenpretje, glimlachen, gniffelen, lachen, gieren, brullen of ga je er een dansje van doen? In zeer herkenbare en vertederende, licht filosofische dierenverhalen, reikt Fisscher een scala aan genuanceerde terminologie aan en laat je nadenken over waar emoties vandaan komen, hoe je ze uit en hoe je ze kan beïnvloeden. Over een somber humeur, ruzie in verschillende maten en gewichten, sorry zeggen, ongedurig zijn, blij worden van een gefantaseerd feestje,… Maar ook over vrij abstracte concepten zoals ‘jezelf verliezen’ en vervolgens jezelf weer terugvinden in inkleuren, zichtbaarder dan ooit. Prachtig beeldend verteld zodat al deze nuances en niet zo voor de hand liggende concepten vatbaar worden voor jonge kinderen.

Opnieuw een absolute aanrader om kinderen te laten nadenken over hun emoties, te leren die precies onder woorden te brengen en ermee om te gaan. Barbara de Wolf brengt al die verschillende emoties speels, maar raak in beeld met collages waar je niet op uitgekeken geraakt. Een wow-boek dat je keer op keer kan lezen. Vanaf ca. 4 jaar, maar zeker tot ca. 8 jaar heel boeiend. Door de lay-out in zeer korte regels tekst ook heel geschikt om zelf te lezen voor vrij beginnende lezers.

Van dit duo verscheen bij Samsara Books in 2021 Het geluk van Schildpad over dezelfde dierenvrienden. Het boek won een Zilveren Griffel en is een absolute aanrader in het thema van de Jeugdboekenmaand geluk. Ook het laatste hoofdstuk in dit nieuwe boek, past mooi in het thema.’

Facebookgroep Kinderboeken en YA – februari 2023

Recensie

NDB Biblion

Een lief en leerzaam prentenboek met diverse thema’s waar kinderen in het dagelijks leven mee te maken krijgen. Wat is ruzie precies, en hoeveel woorden zijn er eigenlijk voor ruziemaken? Hoe help je een vriend die troost nodig heeft, en in welke dingen kun je allemaal dapper zijn? En dan is er de bijzondere droom van Schildpad, waarin hij iets te weten komt wat hij eerder nog niet wist… In sprankelende, poëtische stijl geschreven. Met mat gekleurde illustraties in collage-techniek.

maart 2023

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

‘Schildpad is terug! In acht nieuwe verhalen nemen Tiny Fisscher en Barbara de Wolf ons opnieuw mee in de wereld van schildpad en zijn vrienden. In verhalen over ruzie maken, je niet lekker in je vel voelen of sorry zeggen, blijkt vriendschap telkens een heel belangrijke factor. Vooral de vriendschap tussen schildpad en das is heel bijzonder. In de korte teksten van Tiny Fisscher staat geen woord te veel en net daarin schuilt de kracht van deze verhalen. Samen met de kleurrijke illustraties in collagetechniek van Barbara de Wolf vormen ze een mooi en krachtig geheel waarin vriendschap echt tot uiting komt. De mooie verhalen in rijke taal kunnen ook aan jonge kinderen vanaf een jaar of vier voorgelezen worden en stralen heel wat warmte uit. De tekst heeft vaak een poëtische inslag en laat kinderen nadenken over de diepere betekenis die achter de woorden schuilt. Dit wondermooie boek staat samen met Het geluk van schildpad, mooi in elke boekenkast, ook al ben je de vier jaar al lang gepasseerd.  Een pareltje in de kinderliteratuur.’

Het Boekenrijk – april 2023

Recensie

Net als in Het geluk van schildpad worden de gevoelens van de dieren weer prachtig verwoord door Tiny Fisscher en zie je deze emoties in de illustraties van Barbara de Wolf terug. Het mooiste stuk van de droom van Schildpad vind ik:

Maar als je je staart nou wél kwijtraakt? vraagt Das. Of niet alleen je staart, maar je hele zelf? Hij slikt. Het was eruit voordat hij er erg in had. Schildpad slikte ook. Hij weet precies hoe dat voelt. Het voelt alsof je niet bestaat, alsof je bijna bent uitgegumd en alleen nog maar een lijntje bent.

De vraag is of jonge kinderen de diepere betekenis achter dit stukje van het verhaal snappen, maar dit maakt het boek voor volwassenen extra mooi om voor te lezen. De verhalen zijn een mooi startpunt om in gesprek te gaan over gevoelens.

Michelle op De Kinderboekenjuf – december 2023