Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen

Dagelijkse tips voor empathische mensen

Judith Orloff

ISBN: 978-94-92995483
NUR: 770
Prijs: € 25,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 15 x 23 cm
Omvang: ca. 240 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Thriving as an Empath
Vertaling: Ananto Dirksen
‘Judith Orloff voegt neurowetenschap, intuïtie en energy medicine samen om te laten zien hoe wij krachtig in de wereld kunnen staan zonder onze compassie en empathie te verliezen.’
– Deepak Chopra

Een van de grootste uitdagingen voor empaten en hooggevoelige mensen is compassie hebben zonder de stress van anderen en de
wereld om hen heen over te nemen.

In dit boek biedt Judith Orloff de lezer manieren om goed voor zichzelf te zorgen. De perspectieven die ze geeft en de meditaties die ze onderwijst, helpen de lezer niet alleen om tot bloei te komen, maar om ook met succes in het leven te staan, iedere dag van het jaar. Het boek heeft de vorm van een dagelijks advies dat is afgestemd op de seizoenen en nodigt de lezer uit om samen op zoek te gaan naar manieren om positiviteit aan te trekken en stress te vermijden.

In de dagelijkse tips passeert een reeks onderwerpen de revue die bedoeld zijn te ondersteunen en te helpen zich af te stemmen op de cycli van de tijd, het licht en de natuur. Het boek reikt de lezer de mogelijkheden aan te leren goed gecenterd en heel te blijven door te vertrouwen op zijn of haar intuïtie, grenzen te stellen en zijn of haar energie te beschermen.

Bij Samsara verschenen reeds eerder:
Leven met hooggevoeligheid: tips voor de empathische persoonlijkheid
Emotionele vrijheid.

Recensie

‘Mandala’s zijn cirkelvormige figuren met symmetrische elementen. Volgens oude oosterse wijsheden staan ze symbool voor inspiratie en maken ze ons bewust van de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om ons heen. In Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen prijkt zo’n mandala op de cover. De buitenrand van een mandala wordt de levenscirkel genoemd en zie je terug in allerlei aspecten van het leven zoals: de zon, de maan, de elementen en de seizoenen. De binnenkant van de cirkel staat voor rust, ruimte en vrede. Het centrum staat symbool voor verbinding. Zie hier het gehele spectrum van een mandala weerspiegelt in de essentie van het nieuwste boek van Judith Orloff.

Orloff schreef eerder 2 fantastische werken: Emotionele vrijheid en Leven met hooggevoeligheid en mag met recht een expert op het gebied van HSP (hoogsensitief persoon) genoemd worden. Voor een empathisch persoon kan het een hele opgave zijn om compassie te hebben zonder de negatieve gevoelens van anderen over te nemen of overprikkeld te raken. In deze nieuwe uitgave heeft zij voor iedere dag van het jaar een beschouwing of meditatie geschreven met een dagelijks voornemen. Zo’n intentie van de dag kan zijn: “Ik zal vandaag liefdevolle ruimte geven aan iemand. Ik zal er helemaal voor de ander zijn.” In de teksten komen de kracht en cycli van de seizoenen aan bod evenals de zonnewende en equinoxen, de maanfasen en de elementen.

Het boek wordt op twee fronten te kort gedaan. Allereerst doordat de cover een overwegend roze kleur heeft, zou dat impliceren dat het een boek voor vrouwen is. De kleur roze wordt immers veelal geassocieerd met vrouwelijkheid en zoetigheid. Niks is minder waar. Zelfontplooiing is evengoed geschikt voor mannen. Ten tweede door het te bestempelen als “voor hooggevoelige mensen”. Ervaring leert dat het ook zeer geschikt is voor angstige mensen, de piekeraars onder ons. En zeker ook voor wie een mindfuller of intuïtiever leven wil ontwikkelen. Gebruik het als een orakel, ontspan, stel een vraag en sla het boek op een willekeurige plek open. Je vindt daar een antwoord. Of gebruik het als dagelijkse overpeinzing. Hoe je het boek ook gaat gebruiken, de teksten zitten vol met fijne en veelal subtiele adviezen die je naar een hoger niveau van ontspanning tillen.’

Marjan van Druenen- Hebban.nl – mei 2020

Recensie

‘De schrijfster probeert door dagelijkse tips te geven de empaten en HSP-ers te leren omgaan met hun hooggevoeligheid. Elke dag bespreekt ze een aspect en geeft ze een intentie voor de dag waarmee je aan de slag kunt gaan.

Dit kan bijvoorbeeld zijn ‘Retour afzender’ waarin je leert te kijken welke gevoelens van jezelf zijn en welke je van de ander hebt overgenomen. Deze laatste kun je dan retour afzender sturen zodat je meer energie overhoudt. Daarbij is de intentie dat die dag alles terug zal sturen wat niet van jou is.
Op een andere pagina bespreekt Judith Orloff hoe je empathische vrienden kunt vinden. Veel HSP-ers of empaten werden niet begrepen, mensen vinden dat ze ’te diep gaan’ of ‘moeilijk doen’. Het is dan prettig om enkele empathische vrienden te hebben die je wél begrijpen.
Ook zegt zij in de tip  ‘Eerlijk zijn over je emoties’ dat het belangrijk is dat empaten accepteren en respecteren wat ze werkelijk voelen. Vaak zijn zij bang dat ze ’te heftig’ zijn en zwakken hun emoties af voor de ander. De intentie van de dag is om dat die dag ook te doen.

De 365 tips met intenties beslaan qua tekst een hele of halve pagina en de intentie voor de dag bestaat uit een of twee zinnen. De tips zijn enorm gevarieerd, ze laten de lezers elke dag stilstaan bij een belangrijk aspect van het empatisch en HSP bestaan en leren daarmee HSP-ers en empaten sterker te worden zodat zij niet meer omver geblazen worden door alle dagelijks prikkels en indrukken.
Mooi initiatief waar de doelgroep naar alle waarschijnlijkheid veel aan zal hebben.’

uit de recensie op Leestafel.info – Dettie – mei 2020

Recensie

NDB Biblion

‘365 tekstjes – voor elke dag van het jaar één, met adviezen, afgestemd op de seizoenen, om hooggevoelige
mensen meer rust en positiviteit te geven en dagelijkse stress te verminderen. Het leert de lezer om te
vertrouwen op hun intuïtie, hun energie te beschermen en grenzen te stellen. De auteur is al jaren
toonaangevend op het gebied van geneeskunde, psychiatrie en intuïtieve ontwikkeling en is professor in de
psychiatrie aan de University of California. Het is de bedoeling dat je elke dag een bladzijde leest, daarop
reflecteert en de intentie van de dag in je leven integreert. De onderwerpen zijn interessant, divers en zal de
lezer veel inzicht geven. Eerder schreef zij: ‘Emotionele vrijheid’* en ‘Leven met hooggevoeligheid.

Danielle Bakker- juni 2020

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.