Droom

Het boek dat ik wilde maken

Enkele weken geleden verscheen alweer de derde druk van het bijzondere cadeauboek dit., met teksten van Tiny Fisscher en illustraties van Iris van der Veen. De poëtische dierenverhalen bevatten lichtvoetige filosofische overpeinzingen die ons allemaal weleens bezighouden en voor velen een feest van herkenning zijn. Het is de combinatie van de teksten en de sferische zwart-witbeelden die dit boek de lezer direct in het hart doet raken. Voor Iris was het een bijzonder, hartverwarmend proces om deze beelden te maken, vertelt ze in deze blog.

Een aantal jaren geleden had ik een droom. Ik had een boek gekocht met illustraties gecombineerd met prachtige eenvoudige levenswijsheden, en dacht: zo’n boek wil ik ooit eens maken. In januari 2021 benaderde Tiny Fisscher mij voor het maken van illustraties bij een boek, en ja… een boek vol eenvoudige levenswijsheden. Wijsheden verteld door middel van dierenverhalen.

‘Ik was meteen verliefd op de puurheid van Schildpad en Das’

Niet meer te stoppen

Tiny stuurde mij het manuscript en ik verviel van glimlachen en lachen, naar ontroering en tranen en weer terug. De tekst trof mij diep in mijn ziel. Ik was direct verliefd op de puurheid van Schildpad en Das en wist: dit is het boek waar ik van droomde! Dit is wat ik wil maken. Ik voelde ook meteen dat de illustraties volledig in zwart-wit moesten zijn, een soort contrast zoals bij huilen en lachen. De beelden vloeiden als vanzelf uit mijn pen en ik was niet meer te stoppen. Ik kon ál mijn gevoel erin kwijt.

Het juiste materiaal bij een gevoel

Als vanzelf ontstond er een afwisseling in stijlen. Een combinatie van pen, inkt, aquarel, oliepastel, houtskool en digitaal werk. Soms volledig houtskool, soms volledig digitaal maar ook vaak een combinatie van beide. Zo werk ik graag. Ik werk het liefst intuïtief en kies daarbij het materiaal dat past bij wat ik op dat moment voel bij de tekst. Daarbij experimenteer ik ook graag met materialen en perspectieven, waardoor ik steeds weer nieuwe pareltjes vind om verder uit te werken. Een heerlijk proces is dat! De fijne afstemming en samenwerking met Tiny en Samsara maakte het ook mogelijk dat ik hierin volledig op de manier kon werken zoals ik het liefste werk.

‘Als vanzelf ontstond er een afwisseling in stijlen’

Geluk zit overal

Het resultaat van deze droom is het boek dit. geworden. De titel had niet treffender kunnen zijn voor mij. Het is ook de titel van een verhaaltje in het boek. Een verhaal over geluk. ‘Geluk zit overal, waar je maar wilt’, zegt Karper. Ja, het maken van deze illustraties was voor mij een en al geluk. Ik had door een aantal grote verliezen in mijn leven vorig jaar een moeilijk jaar, maar het creëren van deze illustraties was helend voor mij en gaf me telkens een gevoel van geluk, dankbaarheid en trots. Ik hoop dat dit. voor veel mensen net zo hartverwarmend en troostend zal zijn, en dat ze de kracht mogen ervaren die erin is gelegd.

Cover 'dit.'

‘Het boek waar ik van droomde!’

Benieuwd naar dit.? Bekijk hier een bladerfilmpje!

Korte, poëtische, lichtvoetige dierenverhalen met hartverwarmende illustraties over levensvragen die ieder mens weleens
bezighouden.

Hoe weet je of iemand een echte vriend is, wat houdt wezenlijk geluk in en hoe kunnen we weten wat er gebeurt na de dood? In korte, poëtische dierenverhalen schrijft Tiny Fisscher over levensvragen die ieder mens bezighouden. Fisschers lichtvoetige toon maakt dit. tot een feest van herkenning voor iedereen die weleens over het leven, zichzelf en de wereld om zich heen nadenkt. Een boek voor iedereen die durft te dromen, want zoals Schildpad in een van de verhalen tegen Das zegt: ‘In dromen kan alles.’

De treffende en hartverwarmende illustraties van Iris van der Veen maken dit. tot een parel van een cadeauboek voor elke gelegenheid en voor alle dagen van het jaar.

‘Een heerlijk boek waarbij je regelmatig een glimlach op je gezicht krijgt. Verhalen/dialogen die je gewoon aan elkaar moet voorlezen, ongeacht welke leeftijd je hebt.’ – Friesch Dagblad

‘Wat een heerlijke dierenvertelsels, ze toveren een glimlach op je gezicht. De illustraties zijn ook nog eens prachtig en veelzeggend. Kortom, een heel fijn cadeauboek!’ — Yvonne van Bussel, assistent-bedrijfsleider boekhandel De Ganzenveer, Helmond

dit. is een prachtig en ontroerend boek om telkens weer open te slaan als je troost, hoop of wijsheid zoekt. Alleen of samen, jong of ouder, op eigen tempo. Een verzorgde en mooie uitgave (met harde kaft) om vaak cadeau te geven en te blijven koesteren.’ – Denkkaravaan

Tiny Fisscher schrijft voor alle leeftijden, in diverse genres. Ze heeft meer dan vijftig boeken op haar naam staan, waaronder haar lovend ontvangen hertalingen van beroemde klassiekers. Van haar hertaling van Alleen op de wereld zijn inmiddels meer dan 27.000 exemplaren verkocht. In Duitsland verscheen het boek bij Verlag Urachhaus. Bij Samsara verscheen van haar eerder Het geluk van Schildpad, geïllustreerd door Barbara de Wolf.

­

Iris van der Veen is met een potlood en een schetsboek in haar hand het gelukkigst. Ze werkt voornamelijk in zwart-wit, al dan niet met subtiel kleurgebruik. Ze gebruikt traditionele materialen als potlood, inkt, gouache en aquarel, maar ook digitale middelen of een combinatie daarvan. Haar werk is sferisch te noemen, met veel zeggingskracht. Het liefst maakt ze illustraties die het hart raken en haar illustraties geven teksten dan ook altijd extra diepte en gevoel.

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken