Kun jij zonder verhaal zijn?
Dat wat jij ten diepste bent, heeft geen verhaal nodig. Het is ongedefinieerd aanwezig. Je hoeft er niets voor te doen. Het kan tevoorschijn komen als het denken kalmeert.
Al heel jong leren we dat we een verhaal moeten hebben. Sterker nog: we worden een verhaal. De meeste mensen zijn volledig geïdentificeerd met hun gedachten en verhalen. In onze westerse wereld hebben we al jong geleerd op het denken te vertrouwen. We reduceren onszelf tot een persona met de hoofdrol in ons eigen verhaal. We leven vanuit het middelpunt; het idee dat we ons leven moeten sturen en dat we iemand moeten zijn.
Leven via verhalen
Het gebeurt enkele seconden nadat we wakker worden uit de slaap. Het denken wordt actief en er is identificatie met de persoon die je denkt te zijn. Dan komen binnen enkele minuten de verhalen op. Al je rollen en taken, je overtuigingen en aannames, alles wat je hebt te doen en hoe je je leven moet besturen. Alles gaat dan als het ware ‘aan’, inclusief de overtuigingen die we met ons meedragen uit onze cultuur, het collectieve geheugen en de verhalen die in onze families van generatie op generatie zijn doorgegeven. Via onze verhalen geven we ons leven betekenis. Via onze verhalen ervaren we houvast en een identiteit.
‘We reduceren onszelf tot een persona met de hoofdrol in ons eigen verhaal. We leven vanuit het middelpunt; het idee dat we ons leven moeten sturen en dat we iemand moeten zijn.’
De kracht van bewuste Stilte
In het proces van ontwaken ga je de verhalen doorzien. Je ziet dat je jezelf hebt teruggebracht tot een verhaal over vroeger en morgen, terwijl het leven alleen Nu wordt geleefd. Je ziet dat je dacht dat jij de hoofdpersoon was van het verhaal van jouw leven, terwijl het leven onpersoonlijk plaatsvindt.
Zonder verhaal zijn is voor het ego-gerichte denken niet zo aantrekkelijk. Zonder verhaal ben je niemand. Met een verhaal ben je iemand en dat geeft je bestaansrecht. Maar als we echt de stilte binnen willen gaan, dan vraagt dat van ons om niemand te zijn. Om met niets te komen. Om met lege handen te staan en niets te weten.
‘Als we echt de stilte binnen willen gaan, dan vraagt dat van ons om niemand te zijn. Om met niets te komen. Om met lege handen te staan en niets te weten.’
We zijn zo verslaafd geraakt aan al onze verhalen en aan doen, dat we de stilte lastig vinden. Maar juist in de stilte, kun je dit open geheim ontdekken. Het open geheim van aanwezigheid, het Zijn dat aan alles voorafgaat.
Zijn is genoeg
Het vraagt oefening te zien dat je ook zonder verhaal er bent. Het besef van ‘IK BEN’ is genoeg. Het denken voegt hier steeds iets aan toe: ik ben man, ik ben vrouw, ik ben gelukkig, ik ben ongelukkig, ik ben succesvol, ik ben onsuccesvol, ik ben moe of ik ben energiek. Het is eindeloos.
Maar wat als we stil worden en zonder verhaal zijn? Wat blijft er over? Zonder verhaal zijn kan confronterend zijn. Het brengt je terug tot niets en niemand zijn.
Tegelijkertijd kun je simpelweg zien dat je er nog steeds bent. Als je alles waar je aan vastgrijpt weghaalt, ben je er nog steeds. Er is waarnemendheid. Dat is wat je bent. Deze herkenning is heel onmiddellijk en vreugdevol. Herken dat jij het altijd aanwezige bewustzijn bent dat alles omvat, zich in alles uitdrukt en alles registreert. Herken dat dat geen verhaal nodig heeft en stabiel aanwezig is.
‘Herken dat jij het altijd aanwezige bewustzijn bent dat alles omvat, zich in alles uitdrukt en alles registreert.’
Je hart weet dit. Je hart kent heelheid en eenheid. Zijn is genoeg. De volgende meditatie uit mijn boek Stilte z i j n, neemt je mee naar de mogelijkheid om zonder verhaal te zijn. Te zijn als ongedefinieerde openheid, puur en zuiver als aanwezigheid.
Meditatie
Je bent er eerder dan elk verhaal.
Dan elke ervaring
Je bent er eerder dan elk verhaal,
dan elke ervaring.
Je kunt vanuit het persoonlijke zelf
volop meedoen in het spel van verhalen,
aan deze wedstrijd
in alle rollen die je speelt
en je identificatie ermee.
Doe een stap terug en haal ze allemaal weg.
Een gevoel van ‘IK BEN’ blijft over.
Als je je aandacht hierop blijft richten
en de aandacht houdt bij het waarnemen,
dan kan ook ‘IK BEN’ oplossen
in een nog grotere leegte.
en kan op wonderbaarlijke wijze
Waarheid diep doordringen
in de onmiddellijke ervaring.
Het zien en kennen van dat wat je bent
voorbij elk verhaal en elk idee
is bevrijding.
Beluister hier de audio: Zonder verhaal zijn
Daarom is de kracht van stilte zo groot. De stilte herinnert ons aan onze ware aard. Aan het bestaan zoals het is, puur, open en fris. Steeds weer nieuw en onbekend.
Wil je de 11 meditaties uit het boek Stilte z i j n beluisteren? Schrijf je dan hier in en ontvang elke dag, 11 dagen lang, een audio via de mail.
Lees hier de eerste pagina’s uit Stilte z i j n.
Stilte z i j n is is een prachtig geïllustreerd boek, geschreven voor iedereen die verlangt naar vrede en waarheid. Het bevat inspiratie en meditaties over stilte. Stilte verwijst hierin niet naar de afwezigheid van geluid, maar naar de afwezigheid van het persoonlijke zelf. Het boek is een uitnodiging tot zelfonderzoek, dat kan leiden tot het ontdekken van je ware aard als bewustzijn. Stilte zijn toont het proces van ontwaken op verschillende niveaus: de herkenning op het niveau van je hoofd, je hart en je buik – tot werkelijk thuis zijn.
Leven in volledige overgave. Werkelijk thuis zijn is zien dat je geen controle hebt over het leven en dat je ware aard stilte en vrede is. Daarmee ontstaat een geheel nieuw leven: levendig, mysterieus, oorspronkelijk en liefdevol. Zonder de verkramping en spanning verbonden met het denken. Je ziet dat het leven geheel onpersoonlijk plaatsvindt.
Dat wat je werkelijk bent, is vrij
het blijft altijd onaangetast
het heeft niets nodig
het is grenzeloos licht en vervuld van zichzelf
het straalt vanuit je diepste wezen de wereld in
het is Liefde
en het wacht op je om ontdekt te worden.
Maaike Dijkstra (1973) is bewustzijnscoach, yoga-docent en moeder van vier kinderen. Ze begeleidt mensen die verlangen naar rust en vrijheid en organiseert retraites en stiltedagen in Friesland. Als kind was ze al geïnteresseerd in het wezenlijke, in de aard van de werkelijkheid. Op een dag had ze een eenheidservaring en daarna volgde een zoektocht naar vrijheid. Ze verdiepte zich in advaita vedanta, de leer van non-dualiteit. Tot het moment dat ze zag dat al het zoeken naar waarheid, de werkelijke vrijheid in de weg staat. Dat het gaat over niets meer weten, alles opgeven – inclusief je identificaties. Dat bevrijding niets anders is dan een diepe overgave aan het leven en aan kwetsbaarheid.
Geïnteresseerd?