Het kan ook andersom

Tiny Fisscher & Iris van der Veen

ISBN: 978 94 93301 27 6
NUR: 300
Prijs: € 19,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 19,5 x 13,5 cm
Omvang: ca. 96 pagina’s
Omslagontwerp: Steef Liefting
 

Na het succes van de fraai geïllustreerde gedachten- en gedichtenbundel d i t., komen Tiny Fisscher en Iris van der Veen met een gloednieuw boek dat op meerdere fronten verrast.

De teksten gaan opnieuw over dieren die tegen van alles aanlopen in het leven, maar dit keer lopen de speels-poëtische teksten en beelden op een bijzondere manier in elkaar over. Zo loopt Vleermuis tegen het thema schaamte aan, vraagt Eekhoorn zich af waar zijn moed ineens gebleven is, en dubben Das en Schildpad over de vraag of nooit en altijd even lang duren. De illustraties van Iris van der Veen zijn een lust voor het oog, en in deze bundel heeft ze ook met kleuren gewerkt, waardoor haar veelzeggende werk een heel nieuwe dimensie krijgt. Tot slot verrast dit boek omdat je het – onverwachts – leest als dwarsligger. Wel in hetzelfde formaat als d i t., dan kunnen ze toch fijn samen in de boekenkast!

Een bijzondere cadeaubundel voor iedere gelegenheid en voor elk moment van het jaar. Voor volwassenen, maar ook heel geschikt voor een gezin met al wat oudere kinderen.

Recensie

‘Hetzelfde, identiek, gelijkluidend, op dezelfde wijze, idem, corresponderend, eensluidend, evenzo, eender, overeenkomstig, gelijkwaardig, soortgelijk,’ somt Egel op. ‘Wat zijn er toch veel woorden voor één en hetzelfde woord’.

Het is vroeg in de ochtend. Dauw glinstert op het gras. ‘Nou en of,’ beaamt Vos.

‘Net als voor het woord ongelofelijk: buitengewoon, fantastisch, geweldig, fabuleus en ongehoord.’

Ze zitten een poosje naast elkaar, in stilte genietend van woorden, en wat die woorden allemaal kunnen zeggen. ‘Alle woorden van de wereld kennen,’ zegt Vos, ‘als dat toch eens kon’. ‘Ja,’ verzucht Egel, ‘als dat toch eens kon.’

Volgens mij ben ik nog nooit mijn recensie begonnen met zoveel zinnen die ik uit een boek gehaald heb. En het boek waar deze prachtige tekst uit komt heb ik drie keer gelezen om de juiste keuze te kunnen maken. Ik bleef maar twijfelen want alle teksten vind ik mooi in dit boek. Maar niet alleen de teksten, de vormgeving van dit boek is ook zeer verrassend. Het hele boek gaat over dieren en wat hen beweegt in hun leven. Door de mooie bijzondere kleurenillustraties van Iris van der Veen, het fijne papier dat gebruikt is, is het een geweldige bundel om cadeau te geven. En niet alleen aan volwassenen ook de iets oudere jeugd zal er van kunnen genieten. Dus een sterke aanrader.

Ineke van Nispen, Libris Kinderboekeninspiratie