Het kan ook andersom

Tiny Fisscher & Iris van der Veen

ISBN: 978 94 93301 27 6
NUR: 300
Prijs: € 20,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 19,5 x 13,5 cm
Omvang: ca. 64 pagina’s
Omslagontwerp: Steef Liefting
 

Na het succes van de fraai geïllustreerde gedachten- en gedichtenbundel d i t., komen Tiny Fisscher en Iris van der Veen met een gloednieuw boek dat op meerdere fronten verrast.

De teksten gaan opnieuw over dieren die tegen van alles aanlopen in het leven, maar dit keer lopen de speels-poëtische teksten en beelden op een bijzondere manier in elkaar over. Zo loopt Vleermuis tegen het thema schaamte aan, vraagt Eekhoorn zich af waar zijn moed ineens gebleven is, en dubben Das en Schildpad over de vraag of nooit en altijd even lang duren. De illustraties van Iris van der Veen zijn een lust voor het oog, en in deze bundel heeft ze ook met kleuren gewerkt, waardoor haar veelzeggende werk een heel nieuwe dimensie krijgt. Tot slot verrast dit boek omdat je het – onverwachts – leest als dwarsligger. Wel in hetzelfde formaat als d i t., dan kunnen ze toch fijn samen in de boekenkast!

Een bijzondere cadeaubundel voor iedere gelegenheid en voor elk moment van het jaar. Voor volwassenen, maar ook heel geschikt voor een gezin met al wat oudere kinderen.

Recensie

‘Hetzelfde, identiek, gelijkluidend, op dezelfde wijze, idem, corresponderend, eensluidend, evenzo, eender, overeenkomstig, gelijkwaardig, soortgelijk,’ somt Egel op. ‘Wat zijn er toch veel woorden voor één en hetzelfde woord’.

Het is vroeg in de ochtend. Dauw glinstert op het gras. ‘Nou en of,’ beaamt Vos.

‘Net als voor het woord ongelofelijk: buitengewoon, fantastisch, geweldig, fabuleus en ongehoord.’

Ze zitten een poosje naast elkaar, in stilte genietend van woorden, en wat die woorden allemaal kunnen zeggen. ‘Alle woorden van de wereld kennen,’ zegt Vos, ‘als dat toch eens kon’. ‘Ja,’ verzucht Egel, ‘als dat toch eens kon.’

Volgens mij ben ik nog nooit mijn recensie begonnen met zoveel zinnen die ik uit een boek gehaald heb. En het boek waar deze prachtige tekst uit komt heb ik drie keer gelezen om de juiste keuze te kunnen maken. Ik bleef maar twijfelen want alle teksten vind ik mooi in dit boek. Maar niet alleen de teksten, de vormgeving van dit boek is ook zeer verrassend. Het hele boek gaat over dieren en wat hen beweegt in hun leven. Door de mooie bijzondere kleurenillustraties van Iris van der Veen, het fijne papier dat gebruikt is, is het een geweldige bundel om cadeau te geven. En niet alleen aan volwassenen ook de iets oudere jeugd zal er van kunnen genieten. Dus een sterke aanrader.

Ineke van Nispen, Libris Kinderboekeninspiratie

Recensie

Omkeren is leuk!

Na het succes van de fraai geïllustreerde gedachten- en gedichtenbundel d i t., komen Tiny Fisscher en Iris van der Veen met een gloednieuw boek. Een boek met korte verhalen, bijna miniatuurtjes, voor zowel kinderen als volwassenen. Met opnieuw dieren in de hoofdrol die zich een weg door het leven proberen te banen en met elkaar in dialoog gaan in een rijke, warme taal. Een waanzinnig mooie uitgave is dit.

“Van ergens in de verte komt er

zomaar

een gedachte

het hoofd van Schildpad binnen waaien:

Nooit en altijd duren in wezen even lang.”

Aan het begin van het boek mijmeren Das en Schildpad over ‘nooit’ en ‘altijd’ en ontdekken dat deze begrippen kunnen veranderen ‘in af en toe’ of ‘nu en dan’. En dan spreken ze af om één ding nooit te laten gebeuren: “Ik hoop dat wij nooit géén vrienden meer zullen zijn, maar altijd wél…”

Tiny Fisscher is meesterlijk in het spelen met woorden, betekenissen en vragen. Maar ook de zachtheid van de dieren en humoristische toon ontroeren me telkens weer. Wezel geeft Eekhoorns moed weer terug omdat hij zijn eigen moed wil en Egel en Vos vragen zich af of je alle woorden van de wereld kan kennen. De dieren verdraaien betekenissen en spelen met de werkelijkheid terwijl ze het hebben over schaamte, stilte, anders zijn, tevredenheid en springzin.

‘Ik heb geen zin meer om te springen.’

‘O, waarom niet?’

‘Geen idee, maar ineens lijkt het op.’

‘Lijkt wat op?’

‘Mijn springzin.’

 

En hoe mooi is het dat ze altijd kunnen rekenen op de hulp van de ander om nieuwe perspectieven te geven.

Maar zo gaat het, denkt Egel.

De winter is niets voor Spreeuw,

zij heeft de zon nodig.

En ik

het hier en nu.

Bij ons werkt het gewoon omgekeerd.

Elke gedachte wordt zorgvuldig afgewogen en omgekeerd, ook letterlijk want dit boek moet je af en toe draaien om de tekst of illustraties te kunnen lezen of bekijken. Verdraaid leuk! De illustraties van Iris van der Veen zijn deze keer in kleur! Het prachtig kleurgebruik past wonderwel bij haar bijzondere tekenstijl die de scènes echt tot leven brengt.

Het zijn de originaliteit van de verhalen en illustraties die van dit boek een parel maken. En dat je samen of op je eentje kan filosoferen dankzij de dialogen, maakt het alleen maar leuker. Een cadeauboek voor klein en groot!

Denkkaravaan.be – juli 2023

Recensie

‘Dit boekje is het vervolg op de mooie gedachten- en gedichtenbundel ‘Dit’, die Tiny Fisscher ook samen met Iris van der Veen heeft gecreëerd.

Waar gaat dit boek over;

‘Koo nak teh andersom’ is een middelgroot boek met een prachtige turquoise omslag met een rode ibis, een vosje en witte berken erop afgebeeld, een hele mooie combi die elkaar heel goed aanvullen.
De dieren in dit boek denken na over de grote, bijzondere en diepe vraagstukken in het leven.

Het is weer een bijzonder verzameling verhalend geworden door wederom aanzetten tot nadenken.

Wat vind ik van dit boek;

Allereerst ben ik blij dat Tiny en Iris elkaar weer gevonden hebben om dit boek te maken.
Wat dit boek speelser maakt dan het vorige boek, is dat veel verhaaltjes als dwarsligger zijn geplaatst, heel leuk en vernieuwend.
De verhaaltjes staan los van elkaar, maar stiekem horen ze ook wel een beetje bij elkaar als je goed leest.
Wat de boeken van Tiny en Iris zo mooi en ontroerend maken is, voor mij, dat het verteld en beleeft wordt door dieren.
Iets puurder dan een kinder- of dierengedachte bestaat namelijk niet.

De illustraties van Iris zijn weer zo simpel mogelijk gehouden maar daarom juist heel mooi.
Ook zijn deze keer de illustraties in kleur in plaats van zwart wit en dat geeft de verhaaltjes letterlijk hun kleur en gevoel.
De verhalen lijken niks met elkaar te maken te hebben, totdat je even goed en rustig leest, de tijd ervoor neemt en opmerkt dat ze heel subtiel in elkaar over te laten lopen, héél mooi gedaan.

Dit zijn van die boekjes die je een paar keer gelezen moet hebben om tot de volledige essentie ervan te komen en ik hou daarvan, niet is overduidelijk en het heeft een soort eigen weg om je te brengen wat het je te brengen heeft.

Wil jij dit fantastische boek nu ook hebben dan kun je het bestellen bij Samsara books zelf, of bij je favoriete boekhandel.’

Boekenfreaks.nl – juni 2023