In de geest van Omar Khayyám

Op het leven

Bette Westera & Sylvia Weve

ISBN: 978 94 93301 83 2
NUR: 730
Prijs: € 12,50
Uitvoering: paperback met flappen
Formaat: 10 x 15 cm
Omvang: ca. 64 pagina’s
Verschijnt: mei 2024
Omslagontwerp: Steef Liefting
 

Topduo Bette Westera en Sylvia Weve komen met twee nieuwe delen van de In de geest van-reeks! In deze reeks kruipen zij in de geest van grote denkers, doeners en dichters uit verschillende windstreken en periodes, en bewerken deze verhalen tot kleine pareltjes in woord en beeld. In elk boekje wordt antwoord gegeven op een belangrijke levensvraag aan de hand van het gedachtegoed van een bekende figuur. Op eenvoudige, kernachtige en creatieve wijze maakt de lezer zo kennis met prachtige wijsheden uit allerlei tijden en culturen.

Het duo won met hun kinderpoëziebundels Griffels, Penselen en andere belangrijke prijzen. In deze serie richten ze zich tot de volwassen lezer. Voor deel 3 en 4 kropen ze in de geest van Omar Khayyám en Nelson Mandela. Ze bewerkten veertien van Khayyáms kwatrijnen en enkele verhalen uit de praktijk van Mandela’s Ubuntu-filosofie. Het verrassende ontwerp van Steef Liefting biedt de lezer letterlijk en figuurlijk een inkijkje in de geest van de Perzische dichter en de Afrikaans vrijheidsstrijder.

De Perzische dichter Omar Khayyám (1048-1131) schreef meer dan duizend kwatrijnen. Voor Op het leven koos Bette Westera er veertien, en vertaalde deze kleine odes aan het leven, de wijn en de liefde.

Geen dag laat ik voorbijgaan zonder wijn.
Wie weet wanneer ik in de grond verdwijn?
Wie weet wanneer de grond zich voor mij opent?
Elk glas kan welbeschouwd het laatste zijn.
— Omar Khayyám