De hoofdloze weg

Een ontdekking in de Franse bergen

Onlangs verscheen bij Samsara De hoofdloze weg, een Tijdloze Klassieker geschreven door Douglas Harding. Aan de totstandkoming van dit boekje is een mooi achtergrondverhaal verbonden, dat Karin Visser hier vertelt.

Al jaren was het een doorn in mijn oog dat er zo weinig werk van Douglas Harding in het Nederlands beschikbaar was. Ik had gehoord dat er ooit een Nederlandse vertaling was gemaakt van zijn klassieker On Having No Head. Samen met enkele vrienden van het Headless Café probeerden we jarenlang deze vertaling op te sporen, maar nergens was meer een exemplaar te vinden – noch in Nederland, noch in België.

‘Jarenlang probeerden we de vertaling op te sporen, maar nergens was meer een exemplaar te vinden.’

Tot ik in oktober 2019 de echtgenote van Douglas, Catherine Harding, bezocht in haar huis in de Franse bergen en door haar boekenkasten keek. Daar stond het! Leven zonder Hoofd, uit 1989! Mijn mond viel open… Catherine schonk me het boek onmiddellijk en glimlachte dat het daar stilletjes op me had gewacht. Toen ik het boekje doorbladerde viel het me op dat de vertaling eigenlijk nog steeds heel helder en niet bijzonder gedateerd was. De vertaalster had het woord ‘schouwen’ gebruikt in plaats van. ‘zien’, maar schouwen is een mooi en toepasselijk woord. Samsara bleek bereid het boek te herdrukken en op te nemen in de serie Tijdloze Klassiekers.

‘Catherine schonk me het boek onmiddellijk en glimlachte dat het daar stilletjes op me had gewacht.’

Toen het manuscript naar recensent Han van den Boogaard werd gestuurd, die zelf een begenadigd vertaler is en al eens had aangegeven dat hij graag iets van Harding wilde vertalen, was hij zo ontevreden met het toch wat ouderwets aandoend taalgebruik, dat hij aanbood het opnieuw te vertalen.

Natuurlijk is dit het allerbeste wat er gebeuren kon: ik ben er zeker van dat zijn vertaling fijn zal lezen. Ook de titel werd aangepast, deze is nu De hoofdloze weg. Inmiddels is het boek verschenen, en kun je het met een gerust hart aan vrienden, familie en andere geïnteresseerden geven!

– Karin Visser

Over De hoofdloze weg:

Op een dag, begin jaren 1940, loopt een keurig sprekende Engelse architect met de naam Douglas Harding over een bergpad in de Himalaya. Plotseling komt hij erachter dat hij geen hoofd heeft. ‘Dit is geen goeddoordachte openingszin, geen woordgrap alleen maar bedoeld om de aandacht te trekken,’ schrijft hij in dit prikkelende kleinood De hoofdloze weg, dat inmiddels zo’n 60 jaar oud is.
De kern van zijn werk zijn de experimenten – bewustzijnsoefeningen die je uitnodigen om te zien wie je bent. Ze omzeilen woorden en verwijzen direct, non-verbaal, naar je ware natuur.

Douglas Harding (1909-2007), was een Brits filosoof, auteur en mysticus. Hij studeerde vervolgens architectuur in Londen en werkte eerst in Engeland en later in Indië. Op 33-jarige leeftijd doet hij naar eigen zeggen een ontdekking over de aard van bewustzijn die hij de ‘hoofdloze toestand’ noemt en die zijn leven een andere wending geeft.

Klik hier voor meer info en bestellen.

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken