‘Je moet de moed hebben om een vrije val in het onbekende te maken en het risico te nemen om tot leven te komen als het leven zelf.’

Unmani

‘Herkennen wie je werkelijk bent, is de vernietiging van alles wat stagneert, onecht en bekend is. Je moet de moed hebben om een vrije val in het onbekende te maken en het risico te nemen om tot leven te komen als het leven zelf.’

Unmani Liza Hyde groeide op in Londen in een joods, Zuid-Afrikaans gezin. Ze leerde hoe ze Gods geboden moest volgen en hoe ze moest bidden. Als kind genoot ze hiervan en spoorde ze haar familie zelfs aan om religieuzer te leven. Later zag ze ook de hypocrisie van religie en zette ze zich er tegen af.

Op haar 17e vertrok ze alleen naar Israël. Na een lange relatie die traumatisch eindigde, vluchtte ze na zeven jaar naar Japan. Daar werkte ze een half jaar in een nachtclub voordat ze doorreisde naar Thailand. Van daar trok ze verder naar India, waar ze na vele ‘spirituele omzwervingen’ in Poona terechtkwam. Ze werd ontzettend geraakt door Osho, die toen al tien jaar dood was, en de manier van leven in de ashram. Hier kreeg ze haar naam ‘Unmani’, wat ‘niet-geest’ of ‘voorbij de geest’ betekent.

In Poona hoorde ze van de Duitse zenleraar Dolano, die in India satsangs gaf. Gedurende de periode dat Unmani haar bezocht, was er een moment waarop de tijd stopte – een ontwaken zou ze het later noemen. Haar levensverhaal, haar persoonlijke geschiedenis verkruimelde. Ze identificeerde zichzelf niet langer met haar denken en lichaam. Er was alleen nog leven en ze besefte dat zíj dit leven is. Het was, in haar eigen woorden ‘de herkenning van het doodgewone van niet-weten’.

Unmani reist door heel Europa om te spreken en is regelmatig in Nederland.

VAN DEZE AUTEUR