Mijn lichaam. Mijn baby. Mijn keuzes. Bevallen als een feminist.

 

24 redenen waarom dit boek van Milli Hill voor iedereen een must-read is.

Ieks, een boek met het woord ‘feminist’ op de kaft. En dan ook nog over bevallen! Nee, stop, ho, wacht. Dit boek hoort bij iedereen, met én zonder baarmoeder, bovenop de die-moet-je-lezen-stapel. En dit zijn volgens Annemiek Verbeek de redenen waarom.

  1. Iedereen is ooit geboren. Hoe je geboren wordt doet ertoe, omdat jouw moeder ertoe doet. En omdat hoe we terugkijken op onze bevalling(en) het fundament vormt waarop we het ouderschap vormgeven.
  2. Hoe je bevalt, doet ertoe. Want jij doet ertoe. Een positieve bevalervaring nastreven, is niet egoïstisch.
  3. Hoe je partner bevalt, doet ertoe. En ook jouw ervaring, als partner van de barende, doet ertoe.
  4. Bijna elke vrouw, hoe oud ook, kan je nog tot in detail vertellen hoe haar bevalling(en) ging(en). Een bevalling is een life event; een ervaring die een grote impact heeft op het verdere verloop van je leven. Dat kan positief zijn, als bevallen een bekrachtigende ervaring is waar je met trots op terugkijkt, maar helaas ook minder blijmakend, als je je niet gehoord en gezien voelde en er dingen zijn gezegd en gedaan waar je met een knoop in je maag aan terugdenkt.
  5. Alleen vrouwen bevallen, enkel daarom is het al een feministische kwestie.

    ‘Een bevalling is een life event; een ervaring die een grote impact heeft op het verdere verloop van je leven.’

  6. Er is door de eeuwen heen nogal wat veranderd in hoe we naar het vrouwenlijf kijken. Milli Hill weet beknopt en toch overzichtelijk te maken hoe deze maatschappelijke, culturele en religieuze opvattingen direct invloed hadden op hoe het er in bevalkamers aan toeging.
  7. Je kunt bij het lezen van dit boek niet anders dan ten minste om de paar pagina’s heel hard ‘Jahaa, eindelijk iemand die het zegt!!!’ roepen.
  8. Je kunt bij het lezen van dit boek niet anders dan ten minste om de paar pagina’s grinnikend en bij vlagen hardop lachend de spitsvondige woordspelingen van Hill herlezen.
  9. Het is een van de weinige boeken over zwangerschap en bevallen, waar niet één keuze als ‘beter’ dan de andere wordt gepresenteerd.
  10. Het is een van de weinige boeken waar op de voor Hill zo kenmerkende luchtige toon over pittige thema’s geschreven wordt. Ze maakt hiervoor gebruik van een breed scala van historische, antropologische, politieke en sociologische bronnen.
  11. Milli Hill is een geweldige schrijver met een puntgaaf taalgevoel.
  12. Het boek is vakkundig vertaald door Minou op den Velde.Je gaat na het lezen van dit boek de woorden ‘bevallen’ en ‘moeten’ nooit meer in één zin gebruiken

    ‘Je gaat de woorden ‘bevallen’ en ‘moeten’ nooit meer in één zin gebruiken.’

  13. Zwangeren zullen zich na het lezen niet alleen gesteund voelen om voor zichzelf op te komen, maar ook over de handvatten beschikken om dit in de praktijk te brengen.
  14. Je gaat na het lezen van dit boek de woorden ‘bevallen’ en ‘moeten’ nooit meer in één zin gebruiken.
  15. Er was eindelijk iemand dapper genoeg om de woorden ‘bevallen’ en feminisme’ wél in één zin te gebruiken.
  16. Milli Hill heeft met haar Positieve Birth Movement haar sporen verdiend als het gaat om het opkomen voor de rechten van vrouwen tijdens hun bevalling.

‘Het boek is zalig radicaal, maar tegelijkertijd omhuld met Britse mildheid.’

  1. Haar eerdere boek Positief over bevallen werd binnen mum van tijd hét praktische handboek voor zwangeren.
  2. Het is belangrijk dat verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden en alle andere zorgverleners in de geboortezorg beseffen dat er maar één iemand is die knopen doorhakt in de bevalkamer: de barende zelf.
  3. Hill laat puzzelstukjes op hun plaats vallen.
  4. Het boek is zalig radicaal, maar tegelijkertijd omhuld met Britse mildheid.
  5. Hill deed niet alleen grondig research, maar deelt ook haar eigen ervaring én die van honderden moeders.
  6. Het boek laat overtuigend laat zien hoe het door het patriarchaat ingerichte zorgsysteem vrouwen benadeelt en kleineert tijdens een van de belangrijkste momenten in hun leven.
  7. Na deze wake-up call houdt Hill een krachtig pleidooi om die macht terug te pakken, door vrouwen te informeren over hun opties en rechten.
  8. Niemand kan na het lezen van dit boek nog met droge ogen zeggen dat een gezonde baby het énige is wat telt.

Al overtuigd? Mooi. Hier kun het boek bestellen.

Mijn lichaam. Mijn baby. Mijn Keuzes. Bevallen als een feminist van bestsellerauteur Milli Hill is zowel een inspirerende gids voor zwangere vrouwen als een strijdkreet. Bevallen is de feministische kwestie waar niemand over spreekt – het door feminisme vergeten land – maar dit boek wil dat veranderen. Annemiek Verbeek is journalist en chef redactie van het magazine Kiind. Ze werkte als inhoudelijk redacteur mee aan deze Nederlandse vertaling.

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken