Cursiefjes door Justus Kramer Schippers

3. Je hebt geen controle over wat je bij de start hebt meegekregen

Cursiefjes door Justus Kramer Schippers

In de reeks Cursiefjes neemt schrijver en vertaler Justus Kramer Schippers ons tweewekelijks mee op een verdiepingstocht van zijn boek Wie denk je dat je bent?. Elk Cursiefje – een kort stukje tekst – gaat in op een bepaald aspect uit het boek en verrijkt daarmee de leeservaring. Door gedachtegoed te extraheren, kan het inzicht soms helderder en rechtstreekser binnenkomen. De Cursiefjes staan niet los van elkaar, maar spelen op elkaar in en vormen uiteindelijk een consistent geheel.

Deze week: Je hebt geen controle over wat je bij de start hebt meegekregen

Als jij het niet bent die bepaalt wat je wilt en doet, kun je stellen dat er geen vrije wil bestaat. Kun je dan verantwoordelijk zijn voor je gedrag?

Treft jou schuld bij mislukking, is er reden voor trots op wat je voor elkaar krijgt? Mijn eerste reactie zou zijn: wat heb je meegekregen bij je geboorte? Je aanleg voor praktisch bezig zijn, je intelligentieniveau, je voorkeuren en passies, je milieu, et cetera? Heb je die zaken voor het uitkiezen gehad?

Nee, je hebt geen controle over wat je bij de start hebt meegekregen, inclusief het talent om je talenten te ontwikkelen en te exploiteren! De omstandigheden bij je geboorte zijn in hoge mate doorslaggevend voor hoe je verdere leven zich zal ontwikkelen.

Als jij het niet bent die je aanleg en omstandigheden bij je geboorte heeft ‘gemaakt’, waarom voelen we ons dan zo schuldig of trots? Dat komt uitsluitend doordat het object ‘lichaam met geest’ zich heeft wijsgemaakt dat het zelf zijn acties heeft veroorzaakt en uitgevoerd. Dat object eigent zich alle acties toe en denkt dat het die uit vrije wil, en dankzij zijn unieke aanleg heeft gedaan.

‘Als jij het niet bent die je aanleg en omstandigheden bij je geboorte heeft “gemaakt”, waarom voelen we ons dan zo schuldig of trots?’

Maar wat is een ‘lichaam met geest’-object, zonder vrije wil en dat voor zijn ontstaan, bestaan en handelen afhankelijk is van het Zelf waaruit het voortgekomen is? Is dat niet ongeveer een robot? En… als u een robot in huis heeft, bent u trots op zijn handelingen? Spreekt u hem bestraffend toe als hij de dure vaas omverrijdt?

Cursiefje gemist? Lees hier het vorige: Kunnen we willen wat we willen?

Wie denk je dat je bent? is direct, radicaal, soms confronterend maar bovenal kristalhelder. Zodra herkend en erkend wordt dat je onmogelijk je lichaam kunt zijn, wordt de sluier van de illusie weggenomen en
krijg je helder zicht op wie jij ‘echt’ bent. Dan blijkt: je hebt gevonden wat je nooit kwijt bent geraakt! Er kan definitief worden afgerekend met schuldgevoel, vrije wil, religieuze dogma’s, reïncarnatie en de vergeefse pogingen in de wereld waarheid te vinden.

Het boek is een nieuwe en uitgebreide editie van Leven vanuit neutraliteit. De eerste druk verscheen in 1997 en maakte de oosterse filosofie Advaita Vedanta toegankelijk voor de westerse geest. Justus Kramer Schippers heeft de oorspronkelijke tekst bewerkt en uitgebreid.

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken