Vandaag stop ik echt!

10 tips voor een moeiteloze alcoholvrije periode

Een periode alcoholvrij zijn is populair tegenwoordig! Denk aan: Dry July, Sober September en natuurlijk Dry January. Zo’n periode kan je veel opleveren, maar hoe kom je nou echt beslagen ten ijs? Ik deel wat tips met je zodat jij helemaal klaar bent voor jouw alcoholvrije periode!

Door Esther ten Hove

10 Sober Tips!

1. Heb het niet in huis
Wanneer je de flessen drank gewoon in huis hebt, is de kans dat je gaat drinken statistisch gezien vele malen groter! Maak het niet te makkelijk voor jezelf. Heb je het nog in huis en is het niet van jou of wil je het niet weggooien? Maak het dan zo moeilijk mogelijk voor jezelf, en zet de flessen ergens hoog weg waar je heel erg veel moeite voor moet doen om ze te pakken.

2. Verander je omgeving
Het is belangrijk om de dingen niet hetzelfde te doen als dat je ze deed toen je nog dronk. Drink jij je wijntje altijd op die plek van de bank? Ga dan aan de andere kant zitten. Drink je vaak met een vriend/vriendin in de avond? Spreek ‘s middags af of plan een ontbijt-date! Kijk je altijd series tijdens het drinken? Zoek een andere favo bezigheid. Probeer dus zoveel mogelijk dingen anders te doen. Je brein plakt er dan niet het label ‘lekker wijntjes drinken’ op.

3. Haal alternatieven in huis
Het is slim om je voor te bereiden op een alcoholvrije periode. Wat ga je nu ’s avonds drinken? Wat vind je lekker? Drink even iets anders leuks in plaats van dat wijntje. Haal verse munt in huis of wat gember. Bekijk de wondere wereld van de alcoholvrije drankjes. Ik vind zelf Gimber met Spa Rood ontzettend lekker, maar misschien ga jij wel goed op iets anders. Check de website van Nix&Nix: de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland.

‘Het is belangrijk om de dingen niet hetzelfde te doen als dat je ze deed toen je nog dronk. Drink jij je wijntje altijd op die plek van de bank? Ga dan aan de andere kant zitten.’

4. Wees niet al te streng voor jezelf
Je krijgt aan het begin vast trek in zoete dingen. ‘Je hebt iets verdiend’. Je brein schreeuwt om dopamine, die het even niet meer krijgt uit dat glas wijn of bier. Heel normaal en probeer niet te streng te zijn voor jezelf en geef er soms gewoon aan toe. First things first.

5. Begin niet met vier voornemens tegelijk
Wil je stoppen met drinken? Dan stop je met drinken en focus je je daarop. Ga niet ook nog opeens hard willen sporten, kilo’s afvallen of een maand geen vlees eten. Dat is te veel. Je brein kan het niet aan, en de kans is groot dat je het niet volhoudt als je teveel hooi op je vork neemt. Eerst stoppen met drinken… Heb je dit langer dan een maand volgehouden? Pak dan een ander voornemen aan.

6. Ga wandelen!
Als je stopt met drinken ga je verschillende gelukshormonen missen. Serotonine en dopamine komen vrij bij sporten en ook bij wandelen. Met dit gelukshormoon kan je zelfs een tikkeltje euforisch worden. Trek je wandelschoenen aan en geniet van de stilte of een fijne podcast.

7. Doe het samen!
Een goed voornemen volhouden doe je samen. Biologisch gezien functioneren wij het best in groepen. We willen niet voor de ander onderdoen én we kunnen lastige zaken met elkaar delen. De 40 dagen challenge die wij om de maand organiseren is niet voor niets in groepsverband. Doe het dus met iemand samen. Heb je een broer, vriend/vriendin die mee wil doen? Het vergroot je slagingskansen aanzienlijk!

8. Tel je dagen met een app
Om aan het begin van je alcoholvrije periode goed scherp te blijven is het aan te raden om een app te installeren die bijhoudt hoe lang je alcoholvrij bent. Maar niet alleen dat, deze app houdt ook bij hoeveel geld je bespaard en hoeveel katers je niet hebt gehad. Check de app alcoholvrijheid.

‘Doe het met iemand samen. Heb je een broer, vriend/vriendin die mee wil doen? Het vergroot je slagingskansen aanzienlijk!’

9. Maak een lijstje met doelen
Wil je wat afvallen? Of wil je wat meer rust in je hoofd en wat meer energie? Schrijf deze doelen op en probeer er elke dag naar te kijken. Evalueer wekelijks met jezelf waar je op dat moment staat. Het helpt om je doel scherp te houden!

10. Geniet van de voordelen!
Waarschijnlijk word je na een tijdje alcoholvrij heerlijk fit wakker. Misschien slaap je beter of verlies je wat gewicht? Misschien is het contact met je kinderen of je partner beter? Probeer zoveel mogelijk naar de voordelen te kijken in plaats van de nadelen.

Volg me op Instagram @soberinlife of check mijn website www.soberinlife.nl voor meer!

Meer lezen? Esther ten Hove schreef samen met Paul Smit het boek Morgen stop ik echt!, een must-read voor iedereen die (tijdelijk) wil stoppen met het drinken van alcohol.

Met heldere neurowetenschappelijke inzichten en humor leer je in dit boek jezelf en jouw gedrag beter te begrijpen. Het zet de ideeën die we over onszelf hebben en waarom we doen wat we doen, volledig op z’n kop.

‘Een leuk en verhelderend inzicht in verslavingsmechanismes, met een simpel stappenplan om eruit te komen!’ – Jan Geurtz, auteur van o.a. De verslaving voorbij en Verslaafd aan liefde

‘Een must-read voor mensen willen stoppen met alcohol, maar ook voor mensen die iemand met een alcoholprobleem in hun omgeving hebben.’ – Michel Vos, auteur van Get your shit together

‘Een heel prettig geschreven, praktisch en compact zelfhulpboek over een veelvoorkomend en lastig te behandelen medisch probleem.’ – Ronald van Kalmthout, arts en ervaringsdeskundige.

~

Esther ten Hove is oprichtster van ‘Sober in Life’, een platform waar mensen motivatie en inspiratie kunnen vinden op het gebied van een alcoholvrij leven. Esther is ervaringsdeskundige en gaat inmiddels alcoholvrij door het leven.

Paul Smit studeerde af op ‘de evolutie van het menselijk bewustzijn’ en schreef 12 boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. Samen met neurowetenschapper Ayca Szapora ondersteunt hij het hersenonderzoek aan de Universiteit Leiden en Dresden.

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken