Een sympathieke schildpad

Filosofische dierenverhalen van Tiny Fisscher

Als kinderen mij tijdens schoolbezoeken vragen welk boek van een andere schrijver mijn favoriet is, antwoord ik altijd: ‘Ik kan niet één boek noemen, maar wel één schrijver, en dat is Toon Tellegen. Geen kind kent Tellegen (tot mijn verbazing veel leerkrachten ook niet), en ik vertel dan altijd iets over zijn ongebreidelde fantasie. Vanaf nu kan ik daar iets bijzonders aan toevoegen, namelijk dat deze grootmeester van de dierenverhalen mij zó heeft geïnspireerd dat daar een boek uit is voortgekomen: Het geluk van Schildpad, filosofische dierenverhaaltjes voor jonge kinderen.

Tijdens mijn zoektocht naar een geschikte uitgever, werd ik mij er wel van bewust dat de link naar Tellegen gelegd zou kunnen worden; hij schrijft immers ook in een filosofische trant over dieren, en ik vroeg mij af of ik met mijn verhaaltjes niet per ongeluk plagiaat pleegde.

Om daar zeker van te zijn, zat er maar één ding op: ik stuurde hem een brief, samen met de verhalen die ik tot dan toe had. Per ommegaande schreef hij me terug dat hij overeenkomsten zag, maar zeker ook verschillen, en dat ik ze wat hem betreft rustig bij uitgeverijen kon blijven aanbieden.

Kleur, verwondering en ontroering

Uiteindelijk ontving uitgeverij Samsara de verhalen met open armen en zij zagen er meteen tekeningen van Barbara de Wolf bij, die toevallig ook mijn debuut uit 1999 had geïllustreerd. Dat voelde als een dubbel cadeau! Barbara heeft er geweldige illustraties bij gemaakt, vol kleur, verwondering en ontroering.

© illustratie door Barbara de Wolf

Twee bundels

Omdat een paar verhaaltjes toch wat te moeilijk bleken voor jonge kinderen, schreef ik een aantal nieuwe. Voor de verhalen die bleven liggen, kregen de uitgever en ik een ander idee: om ook een cadeauboek te maken voor volwassenen en oudere kinderen, met een heel andere stijl tekeningen. Dat resulteerde in dit., een boek dat intussen ook is verschenen, met zwart-witillustraties van Iris van der Veen.

Het verhaaltje over geluk staat in beide bundels, heel symbolisch voor de geluksgevoelens die deze boeken mij en de twee fantastische illustratoren opleveren, en hopelijk ook de lezers, van jong tot oud.

© illustratie door Iris van der Veen

‘Het verhaaltje over geluk staat in beide bundels, heel symbolisch voor de geluksgevoelens die deze boeken mij en de twee fantastische illustratoren opleveren, en hopelijk ook de lezers, van jong tot oud.’

Eindelijk verlost van die betweterige slak

Het geluk van Schildpad heb ik aan Toon Tellegen cadeau gedaan. Hij schreef me terug dat ik een sympathieke schildpad had bedacht, ‘eindelijk verlost van die betweterige slak waar mijn schildpad mee te maken heeft’. Barbara en ik hebben al plannen voor een volgend deel, en ik ga daar zeker een slak in introduceren. Eentje die beslist niet betweterig is, want verschil moet er blijven.

© illustratie door Barbara de Wolf

In Het geluk van Schildpad schrijft Tiny Fisscher in rake, poëtische teksten over onderwerpen als vriendschap, op reis gaan, afscheid nemen en de waarde van complimentjes. En waar zou je geluk kunnen vinden? Moet je daarvoor ver van huis of is dat ook dichterbij te vinden?

De eigenzinnige, authentieke illustraties van Barbara de Wolf maken het boek tot een feest van herkenning, mede omdat De Wolf de emoties van Schildpad en zijn vrienden op ontroerende wijze in beeld heeft weten te brengen.

Het geluk van Schildpad garandeert magische voorleesmomenten en nodigt uit tot mooie gesprekken met kinderen vanaf vier jaar.

“Dit boek wil je keer op keer lezen, anderen laten lezen en aan iedereen cadeau doen!”
— Daphne de Haan, Young Adult specialist bij Waanders in de Broeren

“Wat een fijne, warme, lieve verhalen. Verhalen waar je van groeit!”
— Kinderboekhandel Meester Mokka

Hoe weet je of iemand een echte vriend is, wat houdt wezenlijk geluk in en hoe kunnen we weten wat er gebeurt na de dood? In korte, poëtische dierenverhalen schrijft Tiny Fisscher over levensvragen die ieder mens bezighouden. Fisschers lichtvoetige toon maakt dit. tot een feest van herkenning voor iedereen die weleens over het leven, zichzelf en de wereld om zich heen nadenkt. Een boek voor iedereen die durft te dromen, want zoals Schildpad in een van de verhalen tegen Das zegt: ‘In dromen kan alles.’

De treffende en hartverwarmende illustraties van Iris van der Veen maken dit. tot een parel van een cadeauboek voor elke gelegenheid en voor alle dagen van het jaar.

“Wat een heerlijke dierenvertelsels, ze toveren een glimlach op je gezicht. De illustraties zijn ook nog eens prachtig en veelzeggend. Kortom, een heel fijn
cadeauboek! Ik weet nu al dat ik dit heel graag wil hebben en onder de aandacht ga brengen van klanten.”
— Yvonne van Bussel, assistent-bedrijfsleider De Ganzenveer, Helmond

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken